Ponedeljki so to šolsko leto mnogim otrokom priseljencem, ki obiskujejo Osnovno šolo Koper, lepšali ves teden. 

Takrat je bil namreč čas za druženje s študenti prostovoljci, ki so otrokom nudili učno podporo, pomoč pri domačih nalogah in drugih izzivih, s katerimi so se soočali. Skupaj so se tudi igrali, se pogovarjali in zabavali.

»Prostovoljstvo je krasna izkušnja,« pripoveduje Alma Jesenko, študentka drugega letnika pedagogike na Pedagoški fakulteti na Primorskem. »Veliko se lahko naučimo, hkrati pa lahko veliko dam. Veliko lahko pripomoremo k otrokovemu učenju in počutju.«

Mentorica prostovoljstva na šoli in multiplikatorka v projektu Izzivi medkulturnega sobivanja Nika Rudež pravi: »S srečanji pridobijo tako otroci kot študentje. Učenci imajo vse leto ob sebi nekoga, ki mu zaupajo in mu nudi podporo pri učenju in socialnih stikih.«

Na OŠ Koper je prostovoljstvo pomembna aktivnost za delo z otroki. Preden prostovoljci začnejo z delom z otroki, se udeležijo usposabljanja, na katerem spoznajo različne vsebine ter konkretne primere,s katerimi se lahko srečajo pri svojem delu.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Reportažo smo pripravili v sodelovanju s spletnim časopisom Časoris. Nastala je v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.