»Poletje je zelo lep in prijeten čas, še posebej za otroke, ker se lahko takrat sprostijo, zaživijo in so skupaj s prijatelji,« pravi ravnatelj III. osnovne šole Celje.

Zato na šoli že več let, običajno konec junija in avgusta, organizirajo prostočasne aktivnosti za otroke priseljence. Aktivnosti so pestre in raznolike, od ogledov in sprehodov do različnih delavnic (npr. kuharskih, ustvarjalnih, literarnih), otrokom pa ponujajo priložnost, da usmerjeno preživijo svoj čas in pridobijo tudi nova znanja in veščine.

Delavnice in aktivnosti potekajo na različnih lokacijah, tudi izven šole, otroci pa preko različnih doživetij med drugim izpopolnjujejo tudi svoje znanje slovenščine. Počitniške aktivnosti so priložnost, da se otroci seznanijo z mestom, s kulturnimi in naravnimi znamenitosti ter se lotijo tudi novih izzivov. Letos so otroci tako npr. med prvimi obiskali Tehno park Celje, kjer so preizkusili virtualna očala in stopili tja, kamor si morda sicer ne bi upali ali ne bi dobili priložnosti.

Otrokom so prostočasne aktivnosti všeč, saj jim takrat ni dolgčas, ob njih se zabavajo in družijo z vrstniki in vrstnicami.

Na III. osnovni šoli Celje se v času prostočasnih aktivnosti igrajo tudi Bingo z igrami.

Z otroki se pogovorimo o tem, kako radi preživljajo svoj prosti čas s prijatelji. Z bingo lista z igrami preberemo oziroma si pogledamo aktivnosti oziroma igre. Otroci z barvico obkrožijo npr. 8 iger, ki so se jih že igrali oz. jih poznajo. Nato učitelj oz. učiteljica žreba igre, učenci pa izžrebano igro, ki jo imajo obkroženo, tudi pobarvajo. Zmaga tisti, ki ima prvi vse obkrožene igre tudi pobarvane.

V skupini lahko otroci predstavijo in preizkusijo še kakšno igro, ki je drugi še ne poznajo.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Reportažo smo pripravili v sodelovanju s spletnim časopisom Časoris. Nastala je v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.