Kaj boš delal/a med počitnicami? Želiš spoznati nove prijatelje? Te zanima, kdo iz tvoje domovine živi v Sloveniji?

 

Tako je 5 multiplikatorjev projekta Izzivi medkulturnega sobivanja povabilo učence na zimske počitniške delavnice. Štiri dni se je družilo 26 učencev iz Osnovne šole Tončke Čeč (Trbovlje), Osnovne šole Antona Globočnika (Postojna), Osnovne šole Trzin, Osnovne šole Livada (Ljubljana) in Osnovne šole Koper.

Kaj je bilo učencem skupno? Vsi učenci so se v Slovenijo priselili iz drugih držav, skupaj pa smo govorili več kot 10 jezikov.

Kaj smo počeli med počitnicami na ZOOM-u?

 

Prvi dan: KDO SI IN OD KOD PRIHAJAŠ?

Začetek našega počitniškega druženja je bil najprej namenjen spoznavanju. Da bi prebili led smo učitelji učence povabili po različnih naključjih (dolgolasi, tisti, ki imajo živali, edinčki, modrooki….), da se predstavijo. Ko smo se spoznali, smo učence razdelili v tri skupine, ki so v nadaljevanju tekmovale ena prosti drugi. Ob različnih interaktivnih igrah (vislice, anagrami, igre spomina, sestavljanke…) so učenci razgibali svoje možgančke in neskončno uživali, saj je pri igri tudi izkazovanje znanja lažje. Igra LAUF PO STANOVANJU, pri kateri so učenci morali opraviti najbolj nenavadne naloge je izzvala pravo navdušenje med njimi.

Na koncu je skupina ZLATE HRUŠKE premagala skupini PRIJATELJI in VIRUSI in si tako zaslužila glavno nagrado – Stripe Mostovi in Nemirno morje ter flomastre. Vsi ostali tekmovalci so za sodelovanje in trud dobili čokolado.

Vmes smo dvakrat poskrbeli za razgibavanje telesa s nalogami iz ŠPORTNEGA VRTILJAKA.

 

Drugi dan: PRIHAJAM IZ … GOVORIM …

Spomnili smo se, da 21. februarja praznujemo mednarodni dan maternega jezika. Slišali smo, kako se reče zimske počitnice v različnih jezikih in ugotovili, da govorimo različne materne jezike: bosanski, srbski, hrvaški, angleški, albanski, bolgarski, ruski, ukrajinski, makedonski in slovenski.

Ogledali smo si Infodromov videoposnetek o maternih jezikih: https://www.youtube.com/watch?v=5HiwHSNUfEI. Ali ste vedeli, da je na svetu okoli 7000 jezikov? Rešili smo tudi kviz o maternih jezikih. V kvizu se lahko preizkusite tudi vi: https://wordwall.net/play/11358/230/869.

Nato smo se razdelili v skupine in razmišljali, kako bi svojo domovino predstavili turistu. Govorili smo v maternih jezikih in v slovenščini.

Domovine smo nato predstavili vsem v skupini. Spoznali smo naravne in kulturne lepote različnih držav, nismo pozabili na kulinariko in znane osebnosti. Naučili smo se za turista zelo uporabno vprašanje: »Oprostite. kje je stranišče?«

Da pa nismo samo sedeli, smo med srečanjem zavrteli športni vrtiljak in se tudi razgibali.

 

 

 

Tretji dan: PAPIR IN ŠKARJICE

Na začetku srečanja smo si ogledali in poslušali čudovito pesem z naslovom Thankful, ki nam je prisrčno nakazala temo, in sicer – za kaj vse smo lahko  hvaležni. Obkrožajo nas čudovite stvari, osebe ter narava (in še bi lahko naštevali) za katere smo lahko hvaležni in prav je, da smo na njih pozorni, saj nam hvaležnost lahko polepša dan in zvabi nasmeh na obraz. Učenci so popisali belo tablo in naštevali stvari za katere so hvaležni in kmalu smo ugotovili, da se najde veliko in še več stvari,  ki se nam na začetku ne zdijo tako pomembne, pa vendar je prav, da jih cenimo in spoštujemo. Razgibali smo se tudi z zanimivimi in zabavnimi gibalnimi nalogami iz športnega vrtiljaka.

Srečanje smo nato nadaljevali s kratko uganko in rešitev te uganke, je učencem razkrila s katero tehniko bomo izdelali dva izdelka – z origamijem.  Učence smo razdelili v dve skupini. Vsi učenci so izdelali dva izdelka, origami srček in  origami ladjico. Ko sta bila izdelka končana, so ju učenci  po svoje porisali in na njiju zapisali lepo željo in besedo hvala v svojih maternih jezikih. Izdelki so bili namenjeni njihovim  družinskim članom, prijateljem ali kateri drugi osebi.

 

Četrti dan: ZAMIGAJMO IN ZAPLEŠIMO SKUPAJ

Zadnji dan je bil namenjen veselemu razgibavanju. Na začetku smo se ogreli z motoričnimi vajami, ki razmigajo predvsem možgančke. Ob različnih vajah smo potem obnavljali še izraze za različne dele telesa. Temu je sledilo učenje dveh plesov. Enega, ki so ga bolje poznali učitelji (makarena) in drugega, ki ga bolje poznajo učenci (tiktok).

Temu pa je sledilo spoznavanje med udeleženci skozi preproste igre. Eden proti drugemu smo se postavili v igri Tri v vrsto in kamen/papir/škarje.

Sledila je zahvala vsem organizatorjem in udeležencem za odličen program.  Na koncu smo si med seboj podelili najlepše trenutke skupnega druženja in se z nasmehom poslovili.

 

Med počitnicami smo se zabavali, pa čeprav na ZOOM-u. Na koncu smo si zaželeli lep preostanek počitnic in se poslovili v želji, da se spoznamo tudi v živo.

 

Vtisi otrok:

Še nekaj vtisov otrok lahko preberete v prilogah Učenje na daljavo oz. Učenje na daljinu, ki ju je v slovenskem in v maternem jeziku pripravila ena izmed učenk, udeleženih na delavnicah.

 

 

Organizatorji in moderatorji aktivnosti – multiplikatorji projekta SIMS: Nika Rudež, Sladjana Jović Mićković, Andreja Slapšak, Anita Novak in Ožbej Račečič.

Avtorji prispevka: Nika Rudež, Sladjana Jović Mićković, Andreja Slapšak in Ožbej Račečič.

Prispevek je nastal v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.