Moč prijaznosti lahko krepimo kjerkoli in kadarkoli – tudi na daljavo. Usposabljanje za zaposlene v vrtcih za izvajanje Programa za spodbujanje prijaznosti, ki je bilo sicer načrtovano v živo, smo zato izvedli prek spleta.

Z angažiranimi udeleženkami in udeležencem smo spoznali vsebine in delavnice za otroke v okviru Programa za spodbujanje prijaznosti. Program temelji na principih čuječnosti in spodbuja krepitev osebne prožnosti pri otrocih v vrtcu. Razvili so ga v organizaciji Healthy Minds Innovations, Inc. iz ZDA.

Na 24 delavnicah se z otroki prek igre, zgodb, ustvarjanja in praktičnih aktivnosti pogovarjamo in učimo o čuječnosti, čustvih, načinih, kako smo lahko prijazni do sebe in do drugih, kako lahko umirimo svoje misli in svoje telo, o hvaležnosti ter o tem, kako lahko skrbimo zase in za druge ljudi, pa tudi za živali in okolje.

Čeprav je usposabljanje potekalo na daljavo, smo uspeli tudi prek spleta poskrbeti, da smo ustvarjali in praktično preizkusili del aktivnosti, ki jih sicer izvajamo  z otroki. Med drugim smo ustvarjali virtualni vrt prijaznosti, krepili moč hvaležnosti in razmišljali, kako lahko prispevamo svoj košček k skrbi za okolje. Ena od udeleženk je k izvedbi praktičnih aktivnosti svojo skupino otrok in njihove starše povabila kar na daljavo, ko se vrnejo v vrtec, pa bodo izvedli še delavnice. Kot rečeno – prijazni, aktivni in angažirani smo lahko tudi na daljavo. 🙂

Veselimo se trenutka, ko bodo lahko udeleženke in udeleženec pridobljeno znanje prenesli v prakso ter prijaznost, skrbnost, čuječnost, miselno in čustveno ravnovesje ter hvaležnost krepili tudi z otroki.