Barbara Zupančič, direktorica Listine raznolikosti Slovenija, je z nami spregovorila o raznolikosti in nezavednih pristranskostih.

Pravi, da je raznolikost več kot spol, rasa ali starost. Predstavlja ljudi iz različnih okolij, z različnimi pogledi in izkušnjami. Potrebno jo je prepoznati, spoštovati in omogočiti, da se ljudje iz različnih kulturnih okolij resnično lahko vključijo v naše okolje ter jim dati možnost, da predlagajo izboljšave znotraj sistema. Izpostavi, da je raznolikost je izjemno bogastvo tudi zato, ker iz nje lahko potegnemo rešitve za izzive, ki jih naša družba ima in nam pomaga, da smo bolj prožni ter ustvarjalni.

Spregovorila je tudi o vlogi naših možganov pri prepoznavanju, sprejemanju in upoštevanju raznolikosti. Ko naši možgani poskušajo predelati večjo količino informacij (tudi o ljudeh), jih poskušajo razvrščati v kategorije. Posledica tega so lahko nezavedne pristranskosti ali nezavedna povezovanja, prepričanja ali odnos do katere koli družbene skupine. Nezavedne pristranskosti imamo vsi. Nanašajo se lahko na spol, starost, narodnost, vero, poklic, invalidnost, religijo, različne osebnostne značilnosti itd. Če ljudem, skupinam nezavedno pripišemo različne značilnosti, lahko delujemo stereotipno in smo diskriminatorni.

In kaj lahko naredimo v zvezi z nezavednimi pristranskostmi?

Vemo in razumemo, kaj so nezavedne pristranskosti, kako nastanejo in kako vplivajo na naše delovanje ter smo odprti, radovedni in jih poskušamo prepoznati pri sebi. 🙂

 

Več lahko izveste v reportaži, ki smo jo pripravili v sodelovanju s spletnim časopisom Časoris.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

 

Reportaža je nastala v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.