Na OŠ Antona Globočnika smo v mesecu juniju in juliju 2019 organizirali pestre počitniške in prostočasne aktivnosti za otroke priseljence.
Aktivnosti se je udeleževalo pet otrok iz OŠ Miroslava Vilharja in iz OŠ Pivka v starosti od 7 do 13 let.

V tem času smo spoznavali aktiven življenjski slog in slovensko kulturo hribolazenja, pri čemer smo osvojili bližnjo Vremščico (hrib) in dosegli 12.000 korakov.  V Zdravstvenem domu Postojna smo se že takoj na začetku naučili nuditi prvo pomoč z in brez defibrilatorja. 

Obiskali smo tudi stalno razstavo – Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna, kjer smo si izdelali lasten odlitek fosilov.  Vrhunec našega programa sta za učence predstavljala celodnevna izleta na morje in v Ljubljano. Pri prvem smo v Žusterni  cel dan prebili na morju, kjer smo se učili plavanja, pri drugem pa smo si ogledali živalski vrt in spoznali kako je potovati z vlakom. 

Del našega programa je bilo tudi spoznavanje aktivnosti lokalnega okolja, v katere se bodo učenci lahko vključili z novim šolskim letom. V tem delu smo se učili igrati šah, kegljati, streljati z lokom in zračno puško. Poleg vsega naštetega smo se veliko družili, se igrali razne igre, kuhali in se pogovarjali po slovensko. Dogajalo se nam je res veliko in imeli smo se super. Mimogrede smo npr. spoznali gasilce, ki smo jih klicali, da nam iz drevesa snamejo frizbi.  Akcija kljub špricanju in vsej moderni tehnologiji ni bila uspešna. Frizbi se je iz višine 6 m vrnil v naše roke šele s primitivno metodo staroselcev.

Za sodelovanje se zahvaljujem vsem sodelujočim, predvsem pa matičnemu zavodu OŠ Antona Globočnika Postojna, ki je kril večino stroškov, zatem Športni zvezi Postojna, ki nam je omogočila brezplačen odhod na morje in učenje športnih veščin, Notranjskemu muzeju za brezplačno vstopnino in vodenje po muzeju, Centru za krepitev zdravja Postojna za delavnico prve pomoči in spodbudo pri zdravem življenjem slogu in za darilo, ki smo ga prejeli (merilci korakov) in Markotu Kaluža za klatenje frizbija.

Zapisala: Monika Kavčič, multiplikatorka na OŠ Antona Globočnika Postojna