O tem smo se s Pat Stanislaski pogovarjali na 3. modulu usposabljanja Krepimo družine, ki smo ga na daljavo uspešno izvedli 15. 4. 2021.

Krepitev občutka pripadanja in oblikovanje podporne socialne mreže v novem okolju sta še posebej pomembna za novopriseljene družine. Pri tem jim je v veliko pomoč lahko prav vrtec, v katerem spoznavajo druge družine in vzpostavijo odnose z zaposlenimi.

O družinah obstajajo različni stereotipi in predsodki. Slednji se pojavljajo pri vseh nas – to ni nič neobičajnega. Pomembno pa je, da smo do sebe glede tega iskreni in jih poskušamo prepoznati in spreminjati, da ne bi negativno vplivali na naše delo.

Ko se srečamo z družino ali s posamezniki, ki so različni od nas, nam je lahko v pomoč, da poiščemo vsaj eno podobnost s to družino/osebo (npr. mar nam je za otroke, želimo si, da bi bili srečni, da bi radi prihajali v vrtec, želimo jim pomagati pri tem, da se vključijo, cenimo materni jezik otroka in spodbujamo ta del njegove identitete). To nam bo pomagalo, da bomo lažje vzpostavili kontakt, se povezali in postavili temelje za zaupen odnos in dobro sodelovanje.

Nekaj predlogov aktivnosti za spodbujanje oblikovanja podporne socialne mreže in krepitve občutka pripadanja, ki se jih lahko izvaja v vrtcih:

  • Starši lahko v vrtcu predstavijo svoje dejavnosti, hobije (npr. ustvarjalne dejavnosti), značilnosti kulture, iz katere izhajajo.
  • V vrtcu pripravijo zloženke za starše z informacijami o organizacijah in dogodkih v lokalni skupnosti v jezikih, ki jih starši razumejo.
  • Starše povabijo k aktivnostim, dogodkom, ki potekajo v vrtcu (npr. na lutkovne predstave, prireditve ob praznikih), morda se starši želijo tudi aktivno vključiti in pomagati pri organizaciji dogodkov.
  • Starši lahko obiščejo pogovorne urice.
  • Vzpostavitev družinskega tutorstva: s pomočjo zaposlenih v vrtcu se novodošla družina poveže z drugo družino v njihovem vrtcu ali v lokalni skupnosti, skupaj se družijo, izmenjujejo informacije, izkušnje, si pomagajo …
  • Na čajankah za starše v organizaciji vrtca se starši družijo, med tem ko je za otroke v tem času organizirano varstvo.
  • V okviru delavnic, kot je Naše družinsko drevo, imajo družine priložnost za delitev zgodb, izkušenj, predstavitev lastne kulture …
  • Druženje družin na športnih popoldnevih.

Vsem udeleženim na usposabljanju se zahvaljujemo za aktivno sodelovanje, delitev idej in izmenjavo izkušenj ter se že veselimo 4. modula usposabljanja, ki bo potekal v maju.

Usposabljanje smo pripravili v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.