Ta virus nam je pa res zagodel. Minil je že mesec dni, odkar šolo obiskujete s pomočjo spleta, se učite na daljavo ter sošolce in učitelje vidite le na zaslonu. Verjamem, da mnogi komaj čakate, da se boste spet družili v živo in se s prijatelji igrali na igriščih.

Slišali sva, da si tudi v teh dneh med seboj pomagate. Nekateri fotokopirate delovne liste in zapiske za sošolce, ki težje dostopajo do interneta. Pomagate si tudi tako, da se skupaj učite na daljavo in sošolcem razlagate snov ter naloge, ki jih ne razumejo. Super, kar tako naprej! Če ste med tistimi, ki dobro veste, kako se uporablja elektronsko pošto in aplikacije ter programe na telefonu ali računalniku (npr. Word, Excel, PowerPoint, Google Drive, Zoom), lahko svoje znanje delite s sošolci in prijatelji. Morda lahko pripravite kratka navodila, v katerih zapišete ali s pomočjo fotografij predstavite, kako se kaj naredi (npr. kako s pomočjo tipkovnice na računalniku narediti znak »afna« (@), kako shraniti izpolnjen delovni list in ga nato pripeti kot priponko v elektronsko pošto). Za ideje, kako pomagati sošolcem, lahko vprašate tudi svoje učitelje. Imate pa še eno zelo pomembno vlogo. Sošolcem in prijateljem pomagate tudi tako, da jih pokličete s pomočjo telefona ali video klica (npr. s pomočjo Messengerja, Viberja, Zooma, Skypa). Za vse tiste, ki želite izvedeti, kako se naredi skupinski klic v Viberju ali skupinski video klic s pomočjo Messengerja, smo pripravili kratka navodila. Pomembno pa je, da tudi pri klepetu s pomočjo video klicev pazite na varnost na spletu.

Ko se s sošolci in prijatelji  pogovarjate, skupaj igrate igre na spletu, gledate filme, serije ali pa jim pošiljate slike zanimivih stvari, ki ste jih videli ali počeli čez dan, jim tudi sporočate, da ste radi v njihovi družbi.  Pokličete pa jih lahko tudi samo zato, da jih vprašate, kako so ali kako jim gre v teh nenavadnih časih ter jim namenite par prijaznih besed. Tako jim sporočate, da vam je mar, da niste pozabili nanje in da ste jim na voljo za pogovor ali pomoč, če jo potrebujejo. To je pomembno sporočilo. Ko vemo, da je drugim mar za nas in se lahko obrnemo nanje, se počutimo prijetno in lahko tudi manj osamljeno. Mogoče bodo imeli sošolci in prijatelji zaradi tega še več energije in volje za premagovanje izzivov in težav, s katerimi se morda soočajo v teh dneh. Na ta način njim in tudi sebi polepšate dni, ko morate ostati doma.

Pokličite tudi sošolce, s katerimi se v šoli ne družite tako pogosto. Morda boste med pogovorom z njimi ugotovili, da imate skupnega več kot ste si mislili. Za sklepanje prijateljstev je namreč lahko vsak dan pravi dan.

Želiva vam, da ostanete zdravi in povezani z drugimi.

 

Avtorici: Mateja Dolinar in Jerneja Šibilja, zaposleni v ISA institutu

 

Prispevek smo pripravili v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.