Nič drugače kot prejšnja leta, le s skrbnim upoštevanjem vseh priporočil NIJZ, je bila dan pred prvim septembrom, v prijetnem vzdušju spoznavanja, na Osnovni šoli Koper izpeljana dobrodošlica za učence priseljence iz drugih držav in za tiste, ki so se prešolali iz drugih slovenskih šol.

Štirinajst otrok in njihove starše je prijazno nagovorila v. d. ravnateljica Ingrid Poropat, učiteljici Nika in Mojca sta jih seznanili s potekom šolskega vsakdana in drugimi informacijami za uspešen začetek šolskega leta. Kaj vse počnejo na šoli, so si ogledali ob video posnetku.

Iskrive, pri nekaterih nekoliko preplašene otroške oči, so bile v pričakovanju, da spoznajo svoje razrednike in razrede, kjer se bodo učili in druge prostore v šolski stavbi. Ravno prvo srečanje otroka, starša in učitelja je tisto najbolj dragoceno, tisto, kar daje zaupanje in priložnosti za nadaljnje sodelovanje.

Prvi dnevi v novem okolju so še posebej pomembni, da drug drugemu namenimo čas, besedo, nasmeh. Ni važno v katerem jeziku, važno je, da se razumemo. In to počnemo. Imamo se »fajn«. 🙂

Mojca Jelen Madruša, Osnovna šola Koper, strokovna koordinatorica projekta Izzivi medkulturnega sobivanja