Pričele so se počitnice – čas za uživanje, sprostitev in nova doživetja. Zato smo učence priseljence iz vseh šol, ki so v mreži projekta Izzivi medkulturnega sobivanja (Druga OŠ Slovenj Gradec, Prva OŠ Slovenj Gradec, OŠ Mislinja in OŠ Koroški jeklarji) povabili, da pet dni preživijo malo drugače – zanimivo in v dobri družbi.

Prvi dan smo se odpravili na pohod po učni gozdni poti Tičnica. Hodili smo ravno toliko časa, da smo se lahko predstavili drug drugemu in pričeli sklepati nova prijateljstva. Naš končni cilj je bil ranč, na katerem domujejo konji. O njih smo izvedeli veliko novega, lahko smo jih božali in hranili. Otroci so bili nad njimi navdušeni, prav tako nad goskami, zajci, ribami … Dan je bil vroč, zato smo se na koncu druženja osvežili s sladoledom.

Novo jutro, novo doživetje. Avtobus nas je odpeljal proti idilični vasici Šentanel. Naš cilj je bila kmetija Povh, znana po starem delujočem mlinu, etnološki znamenitosti, stari več kot 150 let. Seveda smo si ga dobro ogledali, se prepričali o moči vode, ki poganja veliki kolesi. Zanimiv je bil ogled stope, prostora, kjer se lušči žito in mlinarjeve sobe, ki nam je prikazala življenje mlinarja. Gospodarica nam je pokazala in predstavila žita, pripravila nam je testo za kruh, ki smo ga lahko oblikovali in okrasili po svoje. Iz deščic, žitnih zrnc in rož smo izdelali prave mojstrovine,  jih odnesli domov in jih podarili staršem. Ko smo bili utrujeni, smo si nabrali novih moči tako, da smo se posedli okrog kamna, ki naj bi oddajal energijo. Najbolj veseli pa smo bili, ko nas je gospodarica presenetila z domačim rženim kruhom in »pogačo« ter jabolčnim sokom.

Tretji dan smo se odpravili na mestno kegljišče. Otroci so se prvič srečali s keglji. Nekateri so se odločili, da se bodo s tem športom ukvarjali še v prihodnje, kar nas zelo veseli. Po končani aktivnosti smo šli še v telovadnico, se razmigali, nato pa drug z drugim opravili še intervju, da smo se še bolje spoznali ter izvedli delavnico za razvijanje osebne prožnosti. Poskušali smo biti resni, na koncu pa smo se vseeno dobro nasmejali in še skupaj zapeli ter se razšli z mislijo »smeh je pol zdravja!«

Ker nam je naslednji dan zagodlo vreme, smo morali planirano dejavnost odpovedati, namesto le-te smo še enkrat izpeljali kegljanje, tokrat se nismo le učili, pač pa smo tekmovali.

Zadnji dan smo se zjutraj dobili pred Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec in se odpravili na gozdno učno pot Rahtel, ki se nahaja v neposredni bližini mesta. Na poti smo prečkali opuščeno železniško progo, spoznavali različne drevesne vrste, na vrhu pa smo bili nagrajeni z najlepšim razgledom na mesto in okoliško hribovje. Izlet ni bil mačji kašelj, zato smo si ob koncu privoščili sladoled.

Teden je hitro minil, nova prijateljstva in lepi spomini na začetek počitnic pa bodo trajali …

 

Jana Kordež, multiplikatorka

 

Prispevek je nastal v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.