Vabimo vas k ogledu reportaže, v kateri umetnice, umetniki ter direktorica Listine raznolikosti Slovenije razmišljajo o raznolikosti, kulturi in medkulturnem sobivanju.

Barbara Zupančič, direktorica Listine raznolikosti Slovenija, pravi, da je raznolikost več kot spol, rasa ali starost. Predstavlja ljudi iz različnih okolij, z različnimi pogledi in izkušnjami. Bogati nas, če je ne zanikamo. Potrebno jo je resnično vključiti – jo prepoznati, spoštovati, omogočiti, da se ljudje iz različnih kulturnih okolij lahko vključijo v naše okolje. Izpostavi, da je raznolikost je izjemno bogastvo tudi zato, ker iz nje lahko potegnemo rešitve za izzive, ki jih naša družba ima in nam pomaga, da smo bolj prožni ter ustvarjalni.

Pisateljica in pesnica Lidija Dimitrovska se je iz Makedonije preselila pred 20 leti. Pomembno se ji zdi, da v Sloveniji ustvarjamo kulturno in literarno sceno, ki bo odprta za vse. Za to si prizadeva preko projektov, antologije Iz jezika v jezik, zbornika Biće bolje – Bo že in preko svoje literature, ki jo piše v makedonščini, ker ji materni jezik predstavlja dom.

Slikar Miloš Dekić, ki se je v Slovenijo preselil iz Srbije. Pravi, da se s spoznavanjem in razumevanjem novih kultur omogoča bogatimo. Slovenska kultura mu predstavlja dodatno percepcijo in mu nudi dodatno moč, da ustvarja.

Draga Potočnjak je igralka in gledališka pedagoginja. Poudarja pomen tega, da so učitelji odprti do različnih kultur in se jih ne ustrašijo. Pravi, da tudi otroci lahko veliko pridobijo s tem, da imajo v razredu/skupini nekoga, ki izhaja iz drugačnega kulturnega okolja in še ne zna govoriti v jeziku okolja, v katerega se je preselil, saj se v skupini/razredu lahko okrepi solidarnost, pripravljenost pomagati drugemu.

Lina Akif je slovenska igralka. Rodila se je v Sloveniji, korenine pa ima tudi na Madžarskem in v Sudanu. Opaža, da rasa in njena vizualna podoba zelo vpliva na njen poklic in si želi si, da gledališke vloge ne bi bile rasno determinirane, ampak bi bilo popolnoma vseeno katere rase je kater igralec na odru.

Diego Barios Ross je glasbeni pedagog, ki se je v Slovenijo preselil iz Venezuele. Pravi, da je smisel medkulturnega sodelovanja v tem, da vsaka kultura nosi svoj temperament, značaj in da se iz tega značaja se vsi obogatimo. Končni cilj medkulturnega sobivanja je ugotavljati, da smo vsi enaki – vsi doživljamo strasti, ljubezen, potrebe po pozornosti in po ustvarjalnosti.

 

Več lahko izveste v reportaži, ki smo jo pripravili v sodelovanju s spletnim časopisom Časoris.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

 

Reportaža je nastala v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.