Vabimo vas k ogledu intervjuja z dr. Matejo Sedmak, ki je spregovorila o kulturi, medkulturnosti in kulturnih kompetencah.

Pravi, da je v sodobnem svetu nemogoče živeti kulturno izolirano in zaprto. Poudarja pomen tega, da druge kulture sprejmemo kot enake svoji. Ne gre za večvrednost ali manjvrednost kultur, ampak za to, da so drugi enaki kot mi, imajo enake pravice, vendar so drugačni.

Doda, da si vsi želimo živeti v družbi, v kateri se bodo priseljeni otroci in odrasli uspešno vključili – to pomeni v družbi, ki je kohezivna, povezana, sodelujoča, sprejemevajoča. V takšni družbi se vsi dobro počutijo. Pristati na to, da se razvijamo v družbo, ki bo ločevalna, getoizirana in bo ločevala različne kulture, jezikovne, verske skupine, na dolgi rok vodi v družbo, ki je konfliktna, v kateri so prisotne tenzije, separatizmi in tudi razna skrajna teroristična ravnanja. V taki družbi si nihče ne želi živeti.

Spregovori tudi o kulturnih kompetencah. Gre za skupek veščin in znanj, ki nam omogočajo, da vzpostavimo vez z ljudmi iz drugih kultur. Pomembno je, da se jih naučimo. Kulturne kompetence niso nekaj, kar je enkrat za vselej pridobljeno in nas v celoti zaščiti pred stereotipi in predsodki. Nenehno moramo delati na tem, da smo vključujoči in sprejemamo drugačnost.

In kaj lahko vsak posameznik naredi, da bomo živeli v medkulturni družbi? Dovolimo si biti odprti, prevprašujmo lastne strahove – to ne pomeni, da jih zanikamo, ampak se enostavno vprašamo, kaj je tisto, kar nas pri drugačnosti plaši in zakaj ter poskušajmo razumsko nagovoriti raznolikost.

 

Več lahko izveste v reportaži, ki smo jo pripravili v sodelovanju s spletnim časopisom Časoris.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Reportaža je nastala v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.